Wisbordje
Directe Instructie

Wisbordjes zijn een eenvoudig en doeltreffend middel om in één oogopslag te zien of de hele klas je instructie heeft begrepen. In plaats van één leerling voor de klas te roepen of een beurt te geven, stel je de vraag aan de klas als geheel en noteren alle leerlingen hun antwoord op hun wisbordje dat ze daarna omhoog houden.

 


 

Interactie, feedback en monitoren

De betrokkenheid wordt verhoogd en 100% van de leerlingen neemt actief deel aan de les. Er worden geen vingers opgestoken. Er is voortdurend afwisseling tussen de leerkracht die instructie geeft en de leerlingen die nadenken en antwoorden.

Het biedt de mogelijkheid om feedback te geven en te monitoren welke mate van begrip er is bij individuele leerlingen en de klas als geheel. Op basis hiervan maak je keuzes: verder gaan naar de fase van zelfstandige verwerking of langer doorgaan met instructie en begeleide inoefening.

 

 Wisbordje in gebruik

 

 

Zelf maken

Een wisbordje is eenvoudig en goedkoop zelf te maken. Neem een showtas met een glad oppervlak (dus geen bobbeltjes) en vul deze met een wit A4. Je kunt hier nu met een whiteboardmarker op schrijven. Knip uit een stofdoek een klein doekje om het wisbordje weer mee schoon te vegen. Laat de leerlingen alles bewaren in een grote plastic enveloppe, zodat er geen spullen kwijtraken en ze het snel voor zich kunnen nemen.

 

  Plastic enveloppe met druksluiting

 

Inhoud

Je kunt het wisbordje vullen met een wit A4, maar ook met hokjes- of ruitjespapier. Handig voor de reken- of spellingles! Groen en rood papier maken het mogelijk om snelle antwoordspelletjes met goed of fout te spelen.

Tot slot kun je het wisbordje vullen met visuele schema’s. Dit zijn formats die leerlingen invullen. Denk hierbij aan klokken, diagrammen, woordwebben of hakstroken.

 

 

Vulling

Download hier diverse visuele schema’s voor in de wisbordjes:

>>> Hokjes en lijntjes

>>> Analoge klok

>>> Woordweb

 

Download hier nog mee vullingen: lesmateriaal.blogspot.nl
 

Heb jij een vulling voor het wisbordje? Mail me!

Foto’s van de wisbordjes in gebruik zijn ook zeer welkom!

 

 Wisbordje met visueel schema (Schothorst, Hengelo)

 

 

 

Er zijn ook wisbordjes in de handel van steviger plastic met een beschermende rand. Ook de stift kan hieraan worden bevestigd.

 

   Wipe & Clean (Learning Resources)

 

 

 

© 2015 directeinstructie.nl